ALM Almere City NEC NEC
Alle wedstrijden »

Counterend Oranje via de VS naar de kwartfinale

Robbert ·

Het Nederlands elftal is door naar de kwartfinale van het WK in Qatar. In een wedstrijd waarin het spel van Oranje, met name in de eerste helft, nog steeds niet sprankelend was won het team met 3-1 van de Verenigde Staten. Toch was vooral de eerste goal van Oranje een voorbeeld van ‘totaalvoetbal’ waar het Nederlands elftal altijd om geroemd is.

Prachtige goal Depay
Het Nederlands elftal begon afwachtend aan de wedstrijd. De VS had het meeste balbezit en drongen Oranje terug. Dit resulteerde in een enorme kans voor Christian Pulisic. Hij kwam oog in oog met Andries Noppert die zijn inzet kon keren. Later was het Timothy Weah die met een hard schot de doelman van Oranje onder vuur nam. In de tiende minuut kwam Oranje voor het eerst echt tot een goed uitgespeelde aanval. Na 20 passes eindigde de bal bij Denzelf Dumfries die de bal met een afgemeten voorzet voor de voeten van Memphis Depay kreeg. Depay schoot de bal vervolgens zuiver in de hoek, 1-0. Nog nooit eerder gingen er zoveel passes vooraf aan een WK-goal van het Nederlands elftal, een Oranje-record.

Dumfries opnieuw aangever, Blind scoort
Na de goal van het Nederlands elftal veranderde het spelbeeld niet. Nederland bleef afwachtend en de VS had het beste van het spel. Wel liet de VS achterin veel ruimte open achter de defensie. In de blessuretijd van de eerste helft wist Nederland hier van te profiteren met een vergelijkbare aanval als bij de 1-0. Weer zette Denzel Dumfries vanaf de rechterflank voor waarna ditmaal Daley Blind de bal tegen de touwen kon tikken, 2-0.

Doelpunt VS
In de tweede helft koos Louis van Gaal ervoor om twee keer te wisselen. Davy Klaassen en Marten de Roon verlieten het veld voor Steven Bergwijn en Teun Koopmeiners. Het Nederlands Elftal speelde minder afwachtend en had hierdoor een groter aandeel van het balbezit dan in de eerste helft. Tot grote kansen kwam dit echter niet. Een kwartier voor tijd nam de druk van de VS op de defensie van Oranje weer toe. Dit resulteerde in een doelpunt van Haji Wright. Na een voorzet van Pulisic kwam de bal via het been van Wright op miraculeuze wijze in het doel van terecht.

Nederland beslist de wedstrijd
Lang kon de VS echter niet genieten van de aansluitingstreffer. Oranje scoorde namelijk al snel weer en ook nu was er een hoofdrol weggelegd voor Dumfries, dit keer als afmaker. De man van de 2-0, Blind, was dit keer de aangever. Vanaf de linkerflank zorgde Blind ervoor dat Dumfries de bal voor het intikken had, 3-1. Hierna kwam de overwinning niet meer in gevaar en was er ook nog tijd voor het debuut van Xavi Simons.

Oranje kan een positief gevoel overhouden aan de overwinning en het betere spel ten opzichte van de groepsfase. Dit geeft vertrouwen voor de volgende wedstrijd op vrijdag 9 december wanneer Nederland het opneemt tegen het Argentinië van Lionel Messi.