"Maar dat is toernooivoetbal"


Dirk · 19-06-2021

Het kan je vast niet ontgaan zijn bij de interviews van de spelers van het Nederlands elftal, in de media of anders, er wordt veel gesproken over "toernooivoetbal", wij zetten het op een rijtje.

Na afloop van de gewonnen wedstrijd met Oostenrijk spraken Wijnaldum en de Ligt over "Dat is toernooivoebal", een term waar wij al vanaf 2006 over filosoferen. Laten wij even inzoomen wat ze hiermee bedoelen en pakken het artikel van de VI erbij waar wij het volgende lezen:

Toernooivoetbal
Bovendien gaf Oranje nauwelijks iets weg. "Dat is toernooivoetbal", erkende Wijnaldum. "Zulke wedstrijden moet je ook winnen, wij willen groeien in het toernooi. Daar horen deze wedstrijden bij." Daar sloot Blind zich bij aan. "Vandaag hebben we zakelijk gespeeld, redelijk goed op de counter. Aan de bal kon het beter, maar als ik zie hoe weinig we weggeven... Dan mag je wat minder de bal hebben, maar als je eerste wordt in de groep, dan maakt het mij niet zoveel uit."

Zo simpel is het dus, met twee keer winnen heb je zes punten en ga je door naar de volgende ronde. Dan maakt de wijze waarop dus kennelijk niets uit en dat is ook wat wij horen in de reactie van De Ligt: "Als Ajax-speler voelt de lange bal toch raar, maar het is toernooivoetbal".

Technisch gezien is het helemaal waar, want als je op dit toernooi zeven keer achter weet te winnen, ben je kampioen en dan maakt het niemand uit op welke manier dat is gedaan. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar hoe de Fransen spelen. In Parijs hoor je niemand klagen over de lange ballen naar Mbappé die ze vervolgens in elke wedstrijd erin trapt, dan is iedereen toch blij?

In de aanloop naar het EK werd ook al veel geschreven over "toernooivoetbal". Zo vertelt Nederlands elftal speelster Merel van Dongen op nbdestem.nl het volgende: "Ik heb al wel Oranjekoorts, ja. Dat komt vooral doordat ik net de familiepoule heb ingevuld. Of Nederland het goed gaat doen, is erg moeilijk te zeggen. Het is zo lastig om toernooien te voorspellen, omdat niet altijd het beste team wint. Toernooivoetbal is totaal anders dan een competitie. Ik heb eigenlijk geen verwachtingen van Nederland, niet hoog en niet laag"

En zo is het maar net, Toernooivoetbal is ook totaal anders dan competitie. Dit EK beginnen 24 landen aan het EK, werken ze 51 wedstrijden af en komt er maar één winnaar uit, de rest doet er niet toe. En welk land wil nou niet Europees kampioen worden?

In de voorbeschouwding op het EK heeft de bondscoach van België, Martinez, het ook over toernooivoetbal en zei het volgende: "In toernooivoetbal is het belangrijk dat je over spelers beschikt die een match kunnen openbreken. Dus is het wel interessant om zo’n spelers in de selectie te hebben", hij bedoelt hiermee dat hij extra aanvallers heeft opengenomen in de selectie.

Je vraagt je dan af welke spelers met welke kwaliteit wij in de selectie hebben en dan val je direct terug op de veel besproken 5-3-2 vs. 4-3-3 discussie, maar maakt dat echt heel veel uit? Volgens VI.nl kunnen we de systemen beter vergeten, want standaardsituaties bepalen wie er wint. Als je beter bent in corners, vrije trappen, inworpen en strafschoppen schop je het verder in het toernooi.

Verder schrijft de volkskrant in het artikel "Ook voor Oranje is steeds wat beter worden de heilige graal van toernooivoetbal", na de gewonnen wedstrijd met Oekraïne, het volgende:

"En dat is de kunst, de heilige graal van toernooivoetbal. Groeien. Steeds wat beter zijn. Een beetje gelijk heeft de perschef zeker, want soms liep het helemaal niet stroef. Dan liep het lekker, snel, enthousiast, met veel energie en kansen. Daarbij leven de spelers in hun bubbel, letterlijk zelfs deze keer. De afleiding is minimaal."

Zijn wij het daar dan niet allemaal mee eens? Wij zijn een week onderweg, hebben zes punten, gaan door naar de volgende ronde en hebben nog een pot tegen Noord-Macedonië in Amsterdam tegoed. Beter kan het dus niet. Is het dan ook niet beter om die bubbel vast te houden en te genieten van elke voetbalwedstrijd van Oranje? Wij gaan dat in ieder geval wel doen.


Reacties (0)

Er zijn geen reacties gevonden.

Bedrijfspoule.nl

Een EK poule voor je bedrijf?

Wil je een exclusieve voetbalpoule voor jouw bedrijf? Dat kan! Met een bedrijfspoule maak je jouw poule zo exclusief als je zelf wil. Voeg de kleuren en logo van jouw onderneming toe, nodig je collega’s uit en laat ze voorspellen. Om het nog leuker te maken laat je teams en afdelingen tegen elkaar strijden voor eeuwige roem!

Bedrijfspoule.nl »