HEE SC Heerenveen PSV PSV
Alle wedstrijden »

Argentinië pakt de wereldtitel na spectaculaire finale

Robbert ·

De bekroning op een fantastische carrière, dat moest de WK finale gaan worden voor de 35-jarige Lionel Messi. En dat werd het ook. Na Diego Maradona in 1986, gidste Messi zijn team naar de winst tegen Frankrijk. In een van de spannendste WK finales ooit, scoorde Messi twee keer. De grote ster aan Franse zijde, Kylian Mbappé maakte ook twee doelpunten. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd na verlenging in een 3-3 stand. Na twee gemiste strafschoppen van Kingsley Coman en Aurélien Tchouaméni won Argentinië voor de derde keer de wereldbeker.

Messi en Di María
Argentinië startte de wedstrijd met Angel Di María aan de aftrap. De buitenspeler startte verassend vanaf de rechterkant, waar hij normaal vanaf links speelt. Dit bleek een succes. In de eerste helft waarin Argentinië domineerde kwam het gevaar vooral van Messi en Di María. Dit resulteerde in een penalty voor Argentinië halverwege de eerste helft. Di María passeerde Ousmane Dembélé en werd vervolgens van achteren aangetikt. Scheidsrechter Szymon Marciniak beoordeelde dit als een overtreding en legde de bal op de stip. Voor de vijfde keer dit WK werd er een penalty voor Argentinië gegeven. Messi legde voor de vijfde keer aan en scoorde zijn vierde penalty van het toernooi.

Na de 1-0 bleef Argentinië het spel domineren. Een klein kwartier na de openingsgoal counterde Argentinië zich naar een verdubbeling van de score. Nadat Alexis Mac Allister de bal op het middelveld veroverde kwam de bal via Messi en Julián Álvarez bij Di María, die met links raak schoot, 2-0.

Deschamps grijpt in
Nog voor rust greep de Franse bondscoach Didier Deschamps in en wisselde Olivier Giroud en Dembélé voor Randal Kolo Muani en Marcus Thuram. Aanvankelijk leek het effect hiervan nog uit te blijven, aangezien ook in de tweede helft het beste voetbal van Argentijnse zijde kwam.

Mbappé
De wedstrijd kantelde echter volledig toen Frankrijk in de 80ste minuut een penalty kreeg. Na een overtreding van Nicolás Otamendi op Kolo Muani verzilverde Mbappé de penalty, 2-1. Het was een voorbode van een krankzinnig slot van de finale. Slechts een minuut later nam de jonge Franse ster zijn team weer bij de hand en schoot Frankrijk met een prachtige volley op gelijke hoogte met Argentinië. Hiermee scoorde Mbappé zijn zevende goal van het toernooi.

Weer Messi en Mbappé in de verlenging
In de eerste helft van de verlening werd niet gescoord. De stand bleef tot aan de 108ste minuut gelijk. Totdat weer Messi het net vond nadat Lautaro Martínez de bal niet langs Hugo Lloris kreeg. In de rebound was Messi er als eerste bij om de bal langs de Franse keeper te schieten, 3-2. Hiermee leek Messi zijn land de wereldtitel te schenken. Echter kregen de Fransen in de slotfase weer een penalty na een handsbal van Gonzalo Montiel. Weer was het Mbappé die achter de bal ging staan. Hij schoot de bal overtuigend in dezelfde hoek, 3-3. Na deze gelijkmaker waren er over en weer grote kansen voor beide teams, maar telkens stonden keepers op de goede plek. De finale ging beslist worden door een penaltyserie.

Argentinië wereldkampioen
In de penaltyserie hield Argentinië, net als tegen Nederland, het hoofd koel. Aan Franse zijde werd er gemist door Coman en Tchouaméni. De Argentijnen scoorde alle vier de penalty’s. Voor Argentinië scoorde Gonzalo Montiel de winnende penalty en bracht Argentinië in extase. Na 36 jaar is het Argentinië weer gelukt om wereldkampioen te worden. Een absolute bekroning op de carrière van Messi die nu door velen als de allerbeste speler ooit gezien zal worden.