NEC NEC PSV PSV
Alle wedstrijden »

Goede start van Oranje dankzij late goals van Gakpo en Klaassen

Robbert ·

Oranje is het WK goed begonnen met een 2-0 overwinning op Senegal. De Afrikaans kampioen werd door goals van Cody Gakpo en Davy Klaassen in de slotfase verslagen.

Verassende keuzes
Voorafgaand aan de wedstrijd in Doha ging het vooral over de keuze van Louis van Gaal voor Andries Noppert als eerste doelman. Noppert speelde zijn eerste wedstrijd op het WK voor Oranje. Met enkele goede reddingen kan hij terugkijken op een goed debuut. Matthijs de Ligt kreeg de voorkeur boven Jurriën Timber als rechter centrale verdediger. Hij kende een moeizame start en had zijn handen vol aan Watford-aanvaller Ismaïla Sarr.

Eerste helft
De eerste kans van de wedstrijd was voor het Nederlands Elftal. Na een voorzet van Gakpo kon zowel Steven Bergwijn als Daley Blind net niet bij de bal waardoor Oranje niet vroeg op voorsprong kon komen. Niet veel later kwam Frenkie de Jong alleen voor de keeper maar wachtte te lang met schieten waardoor dit niet uitmondde in een doelkans. Later schoot Steven Berghuis na een combinatie met Vincent Janssen de bal over het doel.

Slordig
Hoewel Louis van Gaal voorafgaand aan de wedstrijd gehamerd had op het vermijden van slordigheden, leidde het vele balverlies van Oranje een aantal keer een counter in van Senegal. Zo leverden Frenkie de Jong en Virgil van Dijk de bal een aantal keren in waarna Senegal er gevaarlijk uit kon komen. Dit resulteerde in kansen voor onder andere Boulaye Dia en Ismaïla Sarr.

Tweede helft
In de tweede helft namen de slordigheden bij Oranje niet af en dit dwong Noppert een aantal keer tot goede reddingen. In de 62ste minuut was het tijd voor Memphis Depay om zijn rentree te maken voor het Nederlands Elftal. Hij kwam in de ploeg voor spits Vincent Janssen. Cody Gakpo verhuisde naar de spits en dit bracht meer aanvalskracht. Later kwam Teun Koopmeiners en Davy Klaassen in de ploeg voor Steven Berghuis en Steven Bergwijn.

Late goals
Het duel leek af te stevenen op een 0-0 gelijkspel toen plotseling Frenkie de Jong met een afgemeten dieptepass Gakpo in stelling bracht. Deze verschalkte met een mooie achterwaartse kopbal de uitgekomen Édouard Mendy en bracht Oranje op een late 1-0 voorsprong. In de extra minuut redde Noppert het Nederlands Elftal andermaal met een goede redding. In de slotfase van de extra tijd schoot Davy Klaassen het Nederlands Elftal naar een 2-0 voorsprong. Zo kent het Nederlands Elftal een goede start van het WK en wacht vrijdag de volgende tegenstander Ecuador. Deze wedstrijd wordt gespeeld in het Khalifa International Stadium om 17:00 Nederlandse tijd.