HEE SC Heerenveen PSV PSV
Alle wedstrijden »

Het WK is voorbij voor Oranje na strafschoppen

Robbert ·

Spannender kon het bijna niet, de kwartfinale tussen Nederland en Argentinië. In de absolute slotfase dwong Oranje met twee late goals van ingevallen spits Wout Weghorst een verlenging af. De ploeg van Louis van Gaal verloor echter net als in 2014 van Argentinië na het nemen van strafschoppen.

Aan Nederlandse zijde werden de eerste twee strafschoppen gemist. Virgil van Dijk en Steven Berghuis wisten de bal niet langs Emiliano Martinez te krijgen. De Argentijnen misten maar één strafschop en gaan door naar de halve finale.

Schaakspel
Beide ploegen startten in een 5-3-2 formatie. Dit resulteerde in een soort schaakspel waarbij beide ploegen elkaar aan het aftasten waren. Hierdoor speelde de belangrijkste strijd zich af op het middenveld, voornamelijk tussen Rodrigo de Paul en Frenkie de Jong.

Lionel Messi
Voorafgaand aan het duel was de belangrijkste vraag hoe Lionel Messi afgestopt diende te gaan worden. Tijdens de wedstrijd werd de sterspeler op het middenveld opgevangen door Marten de Roon en in de verdediging door Nathan Aké. In de 35ste minuut lukte dit niet en draaide Messi weg bij Aké. Nahuel Molina liep weg uit de rug van Daley Blind en ontving de steekpas van Messi en passeerde Andries Noppert, 1-0. Dit bleef de stand tot aan de rust.

Van Gaal grijpt weer in tijdens de rust
Net als in de wedstrijd tegen de VS wisselde van Gaal twee keer in de rust. Weer was het Marten de Roon die vervangen werd door Teun Koopmeiners. Steven Berghuis kwam in het veld voor de tegenvallende Steven Bergwijn. Hierdoor kwam Cody Gakpo in de spits te staan naast Memphis Depay en Berghuis op de nummer 10 positie.

Dit leidde tot meer durf en initiatief bij het Nederlands Elftal, iets dat in de eerste helft ontbrak. Tot grote kansen kwam het alleen niet. In de 64ste minuut kwam spits Luuk de Jong in het veld voor Daley Blind en daarmee schakelde Oranje over naar het vertrouwde 4-3-3, met Berghuis en Gakpo op de vleugelposities.

Tegenvaller voor oranje
Deze omzetting had niet meteen het gewenste resultaat. In de 73ste minuut brak Acuña aan de linkerkant door en werd gehaakt door Denzel Dumfries. Scheidsrechter Antonio Matau Lahoz legde de bal op de stip. Messi schoot vervolgens de bal langs Andries Noppert.

Supersub Weghorst
Van Gaal bracht in de 78ste minuut een nieuwe invaller het veld in. Dit keer was het Wout Weghorst en dit had het gewenste effect. In de 81ste minuut kopte Weghorst direct een voorzet van Berghuis langs keeper Martinez. Kort daarna schoot Berghuis hard in het zijnet, het slotoffensief van Oranje was een feit. Hierna verharde de sfeer in het veld met een hoop opstootjes en gele kaarten. In de slotfase kreeg Oranje op de rand van het zestienmeter gebied nog een vrije trap, een absolute laatste mogelijkheid.

In plaats van op doel te schieten, koos Koopmeiners voor een ingenieuze oplossing. Hij speelde de bal in de voeten van Weghorst. Deze draaide weg bij zijn directe tegenstander en schoot met links binnen, 2-2. Een ontsnapping in de absolute slotfase en de beide ploegen konden zich opmaken voor de verlenging.

De verlenging
In de verlenging waren de beste kansen voor de Argentijnen. Oranje trok zich wat meer terug en leek zich neer te leggen bij strafschoppen. In de 114de minuut was de beste kans voor Fernández, maar deze raakte de paal. Ook Lautaro Martínez kreeg een grote kans maar schoot via Van Dijk naast. Het kwam toch weer, net als in 2014, aan op strafschoppen.

Verlies na strafschoppen
Hoewel het Nederlands Elftal veel geoefend had op strafschoppen, werden de eerste twee direct gemist. Van Dijk miste de eerste en Berghuis de tweede. Voor Argentinië miste alleen Fernández. De laatste beslissende strafschop werd door Lautaro Martínez benut en zo gaat Argentinië door naar de halve finale. Deze wordt dinsdag 13 december gespeeld tegen Kroatië, dat titelfavoriet Brazilië uitschakelde.