In dit artikel vind je een overzicht van de rijke historie van het Nederlands elftal, ook wel Oranje genoemd, en een reis door het WK en EK verleden van het Nederlands Elftal.
Een kort historisch overzicht van het Nederlands Elftal
Het Nederlands elftal speelde de eerste officiële interland op 30 april 1905 tegen buurland België. In het Kiel Stadion in Antwerpen was de stand na reguliere speeltijd 1-1. Na verlengingen wist het Nederlandse elftal onder leiding van Cees van Hasselt voor de ogen van zo'n achthonderd toeschouwers de eerste wedstrijd met 4-1 te winnen van de zuiderburen.
In 1908 nam Nederland voor het eerst deel aan een officieel toernooi. Op de Olympische Spelen, die in Londen werden gehouden, werd een bronzen medaille verdiend door in de troostfinale met 2-0 van Zweden te winnen. Ook in 1912 werd een bronzen plak behaald. Na overwinningen op Zweden (4-3) en Oostenrijk (3-1) werd in de halve finale met 4-1 van Denemarken verloren. In de troostfinale werd Finland met 9-0 ruim verslagen, waarmee het brons veilig gesteld werd. Het eerstvolgende toernooi werd pas in 1920 gehouden en ook hier wist Nederland wederom een bronzen medaille te behalen. In de strijd om de 3e plaats werd met 3-1 verloren van Spanje. Finalist Tsjecho-Slowakije werd echter gediskwalificeerd, zodat Spanje alsnog de zilveren en Nederland de bronzen medaille kreeg uitgereikt. Op de daaropvolgende Spelen waar Nederland zich voor kwalificeerde, kwam het elftal nooit verder dan de vierde plaats.
Het Nederlands Elftal en het WK
Sinds de invoering van het wereldkampioenschap in 1930 heeft het Nederlands elftal zich 11 keer voor de eindronde geplaatst, de eerste keer in 1934 en meest recent voor de eindronde in Qatar in 2022
De jaren 70 was de periode waarin Nederland het totaalvoetbal introduceerde. Met Rinus Michels als bondscoach en met sterspeler Johan Cruijff liet Oranje schitterend voetbal zien. Met schitterende combinaties en prachtige doelpunten werden grootmachten als Brazilië en Argentinië zoek gespeeld.
De WK titel leek binnen handbereik in 1974 maar toen was daar West-Duitsland. Oranje leek op weg naar de wereldtitel, maar West-Duitsland trok met een 2-1 overwinning aan het kortste eind.
Na het behalen van de finale in 1974 was het voor Oranje in 1978 weer raak. Met bondscoach Ernst Happel behaalde het Nederlands Elftal zonder Johan Cruijff de finale. Oranje verloor de WK finale in 1978 met 3-1 van Argentinië.
In 1998 behaalde Oranje de vierde plaats tijdens het WK in Frankrijk.
De laatste keer dat het Nederlands Elftal in een WK finale stond was tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika die met 1-0 van Spanje verloren werdt.
In 2014 werd Nederland in de halve finale uitgeschakeld door Argentinië. Het Nederlands Elftal wist de troostfinale met 3-0 te winnen tegen gastland Brazilië.
Het Nederlands Elftal en het EK
Sinds de invoering van het Europees Kampioenschap in 1960 heeft het Nederlands elftal zich 10 keer voor de eindronde geplaatst, de eerste keer in 1976 en meer recent in 2020.
De derde plaats in 1976 en het behalen van de halve finales in 1992, 2000 (op eigen bodem) en 2004 waren minimale successen vergeleken met de eindoverwinning in 1988. In het jaar waarin PSV de Europacup I won, was het elftal weer present op een eindtoernooi na niet kwalificatie in 1984. Na een moeizame groepsfase werd gastland West-Duitsland met 2-1 verslagen in Hamburg, waarna Nederland in de finale opnieuw tegenover de Sovjet-Unie kwam te staan. Door doelpunten van Ruud Gullit en Marco van Basten en een gestopte strafschop van Hans van Breukelen won Nederland de wedstrijd met 2-0 en werd zodoende Europees kampioen. Dit is tot op heden de enige overwinning op een groot toernooi voor de nummer 10 op de FIFA wereld ranglijst.