Komende wedstrijden

DUI Duitsland SCO Schotland
Alle wedstrijden »

WK Stadions Qatar


Het wereldkampioenschap voetbal in het gastland Qatar is minder dan een jaar verwijderd en de stadions rijzen uit de grond op tijd voor het toernooi.

Nu Euro 2020 nog vers in het geheugen ligt nadat het werd uitgesteld tot de zomer van 2021, denken we vol spanning aan het volgende grote toernooi - en voor de allereerste keer zal het een kersttoernooi zijn. De wedstrijden zullen worden gehouden van november tot de laatste wedstrijd op 18 december 2022 - een week voor Kerstmis.

Aangezien we nog steeds wachten op de voltooiing van enkele kwalificatie stadia - die pas in het late voorjaar van 2022 zal plaatsvinden - zullen we een blik werpen op elk van de acht stadions die de wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal 2022 zullen huisvesten.

Welke stadions zijn er voor Qatar 2022?

' Lusail Stadium'

Capaciteit stadion: 80.000 Locatie: Lusail City
Geopend: November 2021 Club: Geen

Het grootste en meest prominente stadion van het wereldkampioenschap, dat de hoofdacts zal huisvesten en in het hart van alles zal staan. Het Lusail Iconic Stadium zal gastheer zijn voor de finale van het wereldkampioenschap van 2022.

Het Lusail stadion wordt gebouwd in het nieuwe Lusail City project aan de noordelijke rand van Doha aan de Perzische Golf-Kust, ongeveer vijftien kilometer ten noorden van het centrum van Doha.

Lusail City wordt een gemengde ontwikkeling van woningen, winkels en winkels, waar naar verwachting 200.000 mensen zullen wonen.

Na afloop van het wereldkampioenschap zal het Lusail stadion worden omgevormd tot een gemeenschapscentrum met scholen, winkels, cafés, sportfaciliteiten en een gezondheidskliniek. Een deel van de 80.000 zitplaatsen zal worden gedoneerd aan voetbal ontwikkelingsprojecten.

Reisadviezen:

Een nieuwe metrolijn zal het stadion verbinden met het centrum van Doha.

' Al Bayt Stadium'

Capaciteit stadion: 60.000 Locatie: Al Khor City
Geopend: November 2021 Club: Al Khor SC

De openingswedstrijd van de FIFA-wereldkampioenschap zal worden gehouden in het Al Bayt Stadium, inclusief een wervelende openingsceremonie, die zeker de toon zal zetten voor het hele wereldkampioenschap van 2022.

Het ontwerp van het Al Bayt stadion moet lijken op de binnenkant van een bedoeïenentent, met de kleuren rood, wit en zwart. Deze tenten, de bayt al sha'ar, werden oorspronkelijk gebruikt door nomadische volkeren in Qatar en de Golfregio. Dit inspireerde de naam voor het stadion om de blijvende herinnering aan de nomadische Qatarese cultuur in stand te houden.

Het Al Bayt Stadion zal een capaciteit hebben van ongeveer 60.000 zitplaatsen, verdeeld over drie niveaus. Na het WK wordt de bovenste laag weer verwijderd, waardoor de capaciteit wordt teruggebracht tot 32.000 zitplaatsen.

De FIFA heeft aangekondigd dat de halve finales van het WK 2022 in Qatar in het Al Bayt stadion zullen worden gehouden. Het Al Bayt stadion is gebouwd aan de zuidoostelijke rand van het stadje Al Khor, dat aan de Perzische Golf ligt, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Doha.

Het Al Bayt stadion ligt ongeveer vier kilometer van het centrum van Al Khor. Dit WK-stadion zal deel uitmaken van een nieuwe ontwikkeling met onder meer een winkelcentrum, een park en een ziekenhuis.

Na het toernooi zal het stadion nog meer mensen over de hele wereld bereiken op een Qatari manier. Als een echte nomadentent is het verplaatsbaar. De bovenste laag van de modulaire design stoelen zal na de FIFA wereldkampioenschap 2022 worden verwijderd en aan ontwikkelingslanden worden gegeven die behoefte hebben aan sportinfrastructuur - een blijvende herinnering aan de gulle geest van Qatar.

Reisadviezen:

Doha Metro - Het dichtstbijzijnde station is Lusail (Rode lijn) waar pendeldiensten van/naar het stadion in werking zullen zijn. De metro zal extra diensten rijden gedurende het toernooi, van 6 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts (zaterdag tot donderdag) en van 9 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts (vrijdag) om de laatste wedstrijden van de dag te dekken. De laatste metro die vertrekt van het Lusail metrostation zal om 2 uur 's nachts zijn.

' Al Janoub Stadium'

Capaciteit stadion: 40.000 Locatie: Al Wakrah
Geopend: Mei 2019 Club: Al Wakrah SC

Het Al Janoub Stadium kreeg een verdienstelijke openingswedstrijd, de Amir Cup 2019 finale, dit zorgde voor een proef van de ervaring die fans zullen genieten voor het WK 2022.

De stad Al Wakrah is een van de oudste bewoonde gebieden van Qatar. Het stadion werd ontworpen met de bedoeling om de geschiedenis van de stad te vertegenwoordigen, aangezien het gebaseerd is op de traditionele romp van de dhow parel vissersboten, die de schoonheid van Qatar vertegenwoordigd en een blijvende herinnering zal zijn aan het wereldkampioenschap 2022.

Na afloop van de finale van de FIFA wereldkampioenschap 2022 zal het Al Janoub stadion een nieuw centrum voor sport en entertainment worden in het zuiden van Qatar. Het voetbalstadion zal dan zijn capaciteit terugbrengen tot 20.000, en de overige 20.000 zitplaatsen, zullen worden gedoneerd aan de ontwikkeling van voetbalprojecten.

Reisadviezen:

Doha Metro - het dichtstbijzijnde station is Al Wakra (Rode lijn), waar metro shuttlediensten van/naar het stadion in gebruik zullen zijn. De metro zal extra diensten rijden gedurende het toernooi, van 6.00 tot 3.00 uur (zaterdag tot donderdag) en van 9.00 tot 3.00 uur (vrijdag) om de laatste wedstrijden van de dag te dekken. De laatste metro die Al Janoub Metro station zal verlaten is om 2 uur 's nachts. Fans die overstappen op de rode of de groene lijn om van/naar het stadion te komen, kunnen dat doen in het station Al Bidda.

' Ahmad Bin Ali Stadium'

Capaciteit stadion: 40.000 Locatie: Al Rayyan
Geopend: December 2020 Club: Al Rayyan SC

Een spannende nieuwe dag is gekomen voor het Ahmid Bin Ali Stadium, ook bekend als Al Rayyan Stadion, met de nieuwe constructie die het oude stadion vervangt. De diep geïnvesteerde gemeenschap die Al Rayyan SC ondersteunen, zijn enthousiast om voetbalfans te verwelkomen voor FIFA wereldkampioenschap 2022. In het stadion zullen wedstrijden worden gespeeld tot en met de kwartfinales, zodat de fans volop de tijd krijgen om zich te verdiepen in de diepe en rijke Qatarese cultuur van de stad Al Rayyan.

Het Supreme Committee for Delivery & Legacy heeft het stadion gebouwd met milieuvriendelijke materialen en praktijken, wat aansluit bij de waarden die de stad Al Rayyan heeft als het gaat om het behoud van de natuur.

Zodra de finale van Qatar 2022 is afgelopen, zal de capaciteit van het Ahmid Bin Al stadion (Al Rayyan stadion) worden teruggebracht tot 21.000 en zullen de verwijderde zitplaatsen worden gedoneerd aan voetbal ontwikkelingslanden.

Reisadviezen:

Doha Metro - het dichtstbijzijnde metrostation is Al Riffa (Groene lijn), op korte loopafstand van het stadion (10 minuten). De metro zal extra diensten rijden gedurende het toernooi, van 6.00 tot 3.00 uur (zaterdag tot donderdag) en van 9.00 tot 3.00 uur (vrijdag) om de laatste wedstrijden van de dag te rijden. De laatste metro die Al Riffa Metro station zal verlaten is om 2:15 uur. Fans die willen overstappen tussen de Rode en Groene lijn om van/naar het stadion te komen, kunnen dit doen bij Al Bidda station. Let op: de toegang tot de metro via de Mall of Qatar zal tot minstens 1 uur na het laatste fluitsignaal gesloten zijn.

' Khalifa International Stadium'

Capaciteit stadion: 40.000 Locatie: Doha
Geopend: Mei 2017 Club: Geen

Oorspronkelijk werd het Khalifa International stadion in 1976 geopend als het vlaggenschip voor de Gulf Cup in Qatar. Daarmee is dit het oudste van de acht voetbalstadions waar wedstrijden voor het FIFA wereldkampioenschap van Qatar 2022 zullen plaatsvinden. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een waardig symbool voor het Midden-Oosten, dat sportieve uitmuntendheid in al zijn vormen hoog in het vaandel draagt.

Het internationaal Khalifa stadion is de standaard evenementenlocatie van het nationale team van Qatar en heeft bovendien af en toe internationale vriendschappelijke wedstrijden van andere teams, zoals Argentinië en Brazilië, gehost.

De locatie zal een grote rol spelen in het voetbaltoernooi, met de unieke geografie en geavanceerde geïntegreerde transportsystemen - zal het de best verbonden voetbaltoernooi in de wereld zijn.

Reisadviezen:

Het internationale Khalifa stadion ligt in het westen van Doha op ruwweg 10 kilometer van het centrum van Doha (bijvoorbeeld de Souq Waqif en Corniche), en 18 kilometer van The Pearl ontwikkeling verder naar het noorden. Het stadion kan worden bereikt met de metro. Station Sports City ligt op de pas geopende Gold-lijn die door het centrum van Doha loopt.

' Education City Stadium'

Capaciteit stadion: 40.000 Locatie: Doha
Geopend: Juni 2020 Club: Geen

Het gebied van Education City Stadium is bezaaid met topuniversiteiten, waar studenten worden aangemoedigd het beste uit zichzelf te halen. Het hele gebied is de thuisbasis van de: 'Qatar Foundation for Education, Science and Community Development', die ernaar streeft om van de FIFA World Cup een katalysator voor sociale en menselijke ontwikkeling te maken.

Education City Stadion is de meest directe bijdrage aan de internationale ontwikkeling, zodra het klaar is met de gast wedstrijden tot de kwartfinale van het voetbaltoernooi. Het zal dan 20.000 zitplaatsen doneren te bouwen stadion in ontwikkelingslanden en zal op die manier bijdragen aan de erfenis van Qatar 2022.

Reisadviezen:

Doha Metro - het dichtstbijzijnde station is Education City (Groene lijn), op korte loopafstand van het stadion (10 minuten). De metro zal extra diensten rijden tijdens het toernooi, van 6 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts (zaterdag tot donderdag) en van 9 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts (vrijdag) om de laatste wedstrijden van de dag te dekken. De laatste metro die vertrekt van het metrostation Education City vertrekt om 2.15 uur. Fans die willen overstappen op de rode of de groene lijn om van/naar het stadion te komen, kunnen dat doen op het Al Bidda station.

' Stadium 974, Ras Abu Aboud Stadium'

Capaciteit stadion: 40.000 Locatie: Doha
Geopend: November 2021 Club: Geen

Het innovatieve ontwerp van Stadion 974, Ras Abu Aboud Stadium is beïnvloed door de wereldwijde handel en zeevaart van Qatar. 974 staat voor het internationale kengetal van Qatar, maar ook voor het exacte aantal scheepscontainers dat bij de bouw is gebruikt. Het Ras Abu Aboud stadion is de eerste volledig demonteerbare toernooi zaal in de geschiedenis van de gebouwde voetbalstadions.

Na afloop van het voetbaltoernooi zal het stadion plaats maken voor de ontwikkeling van een havengebied waar de plaatselijke bevolking van zal kunnen genieten. Net als bij de andere gebouwde stadions zullen veel onderdelen van de bouw worden gedoneerd aan projecten in ontwikkelingslanden.

Reisadviezen:

Doha Metro - het dichtstbijzijnde metrostation is Ras Bu Abboud (Gold lijn), op korte loopafstand van het stadion (10 minuten). De metro zal extra diensten rijden gedurende het toernooi, van 6 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts (zaterdag tot donderdag) en van 9 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts (vrijdag) om de laatste wedstrijden van de dag te dekken. De laatste metro die het station Ras Bu Abboud Metro verlaat, vertrekt om 2.15 uur. Fans die overstappen op de rode, groene of gouden lijn om van/naar het stadion te komen, kunnen dat doen in het station Msheireb.

' Al Thumama Stadium'

Capaciteit stadion: 40.000 Locatie: Doha
Geopend: Oktober 2021 Club: Geen

De gedurfde, ronde vorm van het Al Thumama Stadium weerspiegelt de "gahfiya" - een traditionele geweven muts die al eeuwenlang door mannen en jongens in het hele Midden-Oosten wordt gedragen. Het voetbalstadion symboliseert de jeugd van Qatar en hoe het is uitgegroeid tot een belangrijke aanwezigheid in de mondiale sportwereld.

Na de voltooiing van het toernooi zal het stadion, net als de andere acht stadions, zijn capaciteit verminderen en zullen de overtollige zitplaatsen worden gebruikt voor toekomstige voetbal- en sportevenementen. De overtollige zitplaatsen zullen worden gebruikt voor toekomstige voetbal- en sportevenementen. Bovendien zal het stadion worden omgebouwd voor sportfaciliteiten en horecagelegenheden voor de lokale gemeenschap.

Reisadviezen:

Doha Metro - het dichtstbijzijnde metrostation is Free Zone (Rode lijn) waar pendeldiensten van/naar het stadion in bedrijf zullen zijn. De metro zal extra diensten rijden gedurende het toernooi, van 6 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts (zaterdag tot donderdag) en van 9 uur 's ochtends tot 3 uur 's nachts (vrijdag) om de laatste wedstrijden van de dag te dekken. De laatste metro die het metrostation Free Zone verlaat, vertrekt om 2 uur 's nachts. Fans die overstappen tussen de Rode en Groene lijn om van/naar het stadion te komen, kunnen dit doen in het Al Bidda station. Metro shuttles rijden tussen Free Zone Metro Station en Al Thumama Stadium.

Blijf bij Tournament Football om op de hoogte te blijven van al het aankomende WK 2022 nieuws, inclusief meer inzicht in de kwalificaties, het speelschema en de loting. En ook alles over Fantasy Football voor het aankomende evenement.

Bedrijfspoule.nl

Een EK poule voor je bedrijf?

Wil je een exclusieve voetbalpoule voor jouw bedrijf? Dat kan! Met een bedrijfspoule maak je jouw poule zo exclusief als je zelf wil. Voeg de kleuren en logo van jouw onderneming toe, nodig je collega’s uit en laat ze voorspellen. Om het nog leuker te maken laat je teams en afdelingen tegen elkaar strijden voor eeuwige roem!

Bedrijfspoule.nl »