Komende wedstrijden

ALB Albanië SPA Spanje

KRO Kroatië ITA Italië
Alle wedstrijden »

WK Voetbal


De FIFA wereldkampioenschap voor mannen is het meest prestigieuze toernooi ter wereld. Al sinds het eerste toernooi dat gehouden werd in 1930 brengt het voetbalfans uit de hele wereld samen om de teams tegen elkaar te zien strijden om deze prijs.

De wereldbeker, die wordt georganiseerd door de 'Fédération Internationale de Football Association' (FIFA), is een vierjaarlijks toernooi dat de wereldkampioen voetbal bepaalt.

De geschiedenis van het wereldkampioenschap voetbal

Voordat het FIFA-wereldkampioenschap voetbal werd georganiseerd had het voetbaltoernooi binnen de olympische zomerspelen het meeste aanzien. Toen de sport echter uit de Olympische sfeer begon te geraken maakte de FIFA plannen om een wereldkampioenschap voetbal te organiseren.

Het kampioenschap wordt sinds het eerste officiële toernooi in 1930 om de vier jaar gehouden. Behalve in 1942 en 1946 want toen ging het niet door vanwege de tweede wereldoorlog.

De huidige wereldkampioen is Frankrijk dat voor de tweede keer won op het WK 2018 in Rusland. Het wereldkampioenschap bestaat uit een aantal internationale toernooien die leiden tot een uiteindelijke selectie die bestaat uit 32 nationale teams.

Het WK van 1930

De eerste wedstrijd in de geschiedenis van het WK werd gespeeld in Uruguay in 1930.

Het gastland Uruguay was favoriet om te winnen omdat het zowel de Olympische Spelen van Parijs in 1924 en de olympische spelen van Amsterdam in 1928 had gewonnen. Hun oudste rivaal, Argentinië, had het kampioenschap in Zuid-Amerika gewonnen in 1929. Deze rivaliteit kwam tot uiting in het publiek door de meerderheid van de gasten die het andere team uijouwen.

Alle wedstrijden werden gespeeld in stadions in de hoofdstad Montevideo en de finale werd gespeeld in het stadion ´Estadio Centenario´.

Joegoslavië en de Verenigde Staten verrasten veel toeschouwers door in hun groep te winnen en door te gaan naar de halve finales. Uruguay zou vervolgens Joegoslavië verslaan nadat ze ook Roemenië en Peru al hadden verslagen.

In de finale nam Uruguay het op tegen Argentinië. Ze behaalde opnieuw een overwinning met vier doelpunten tegen twee. Dit nadat Argentinië eerst op voorsprong was gekomen. De spelers van Uruguay hernieuwden hiermee hun status als de trots van de natie.

Sindsdien zijn er 21 wereldkampioenschappen gehouden en gewonnen door acht verschillende teams. Brazilië won vijf keer en is tevens het enige team dat in elk toernooi een wedstrijd heeft gespeeld.

Andere winnaars van de wereldbeker zijn Duitsland en Italië die elk vier titels op hun naam hebben staan. Argentinië, Frankrijk en Uruguay hebben elk twee titels. Engeland en Spanje hebben ieder één eindoverwinning behaald.

Wat is de selectieprocedure?

Kwalificatiefase

Het huidige format omvat een kwalificatiefase dat al sinds het tweede wereldkampioenschap in 1934 bestaat. De kwalificatiefase kan meer dan drie jaar voor het eindtoernooi beginnen. Dit om uiteindelijk te bepalen welke teams zich voor het eindtoernooi kwalificeren.

In het eindtoernooi strijden de 32 gekwalificeerde teams ongeveer een maand lang op locaties in het gastland om de uiteindelijke titel. Dit is inclusief het gastland dat zich automatisch kwalificeert.

Gastland

Het gastland wordt door de FIFA-leden gekozen volgens een exclusief stemsysteem. De voetbalbond van ieder land dat het evenement wil organiseren ontvangt van de FIFA een "gastland overeenkomst". Hierin staan de stappen en eisen die nodig zijn om een sterk aanbod te kunnen doen om de organisatie op zich te nemen.

De beslissing over het gastland van het volgende WK wordt gewoonlijk tot zeven jaar vóór het toernooi genomen.

Wereldkampioenschap Qatar 2022

Het WK van 2022 wordt de eerste keer dat de finales een islamitisch gastland hebben. Er zal ook een verandering in het schema zijn.

De wedstrijden worden tijdens het WK van 2022 gehouden in acht stadions in vijf verschillende steden. Alle stadions liggen binnen een straal van 74 kilometer van elkaar. Dat betekent dat er geen binnenlandse vluchten zijn voor de fans, media en de teams. De organisatoren van het WK van Qatar 2022 zijn creatief geweest in het aanbod van accommodatie dat zij gedurende deze periode aanbieden.

Al-Nuaimi voegde daaraan toe: "Het Fifa wereldkampioenschap Qatar 2022 zal de grootste toestroom van sportfans met zich meebrengen die de regio ooit heeft gezien. Het zal hen kennis laten maken met de Arabische cultuur en tradities en het is een ongekende kans om een waarheidsgetrouw beeld te geven van de Arabische wereld als een welkome, vreedzame en gastvrije regio."

Welke teams doen er mee aan het WK 2022?

Het WK van Qatar is het laatste toernooi met 32 teams. Vanaf het WK van 2026 zal het worden uitgebreid naar 48 landenteams op het eidntoernooi.

Inclusief het gastland Qatar kennen we al 15 van de deelnemende teams aan het WK 2022. De resterende 17 plekken zullen de komende maanden snel opgevuld worden.

Degenen die zich momenteel gekwalificeerd hebben zijn:

 1. Qatar
 2. Duitsland
 3. Denemarken
 4. Brazilië
 5. Frankrijk
 6. België
 7. Kroatië
 8. Spanje
 9. Servië
 10. Engeland
 11. Zwitserland
 12. Nederland
 13. Argentinië
 14. Iran
 15. Zuid-Korea

Wanneer is de loting?

Het Engelse voetbalteam, "The Three Lions", hebben zich gekwalificeerd en hebben hun plaats in het eindtoernooi al vastgesteld. Wales en Schotland zitten nog in de play-offs om te bepalen of ze zich kwalificeren om te mogen spelen op het wereldkampioenschap. Noord-Ierland is er niet in geslaagd zich te kwalificeren.

Als Wales en Schotland zich kwalificeren, zullen de drie thuisteams, evenals alle overgebleven wedstrijden, in april 2022 de loting voor de groepsfase te horen krijgen.

Wanneer gaan de tickets in de verkoop?

De eerste kaartverkoop voor het FIFA Wereldkampioenschap Qatar 2022 begon met een willekeurige loting op 19 januari 2022.

De ticketprijzen voor inwoners die het WK willen bijwonen, beginnen bij 40 Qatarese riyals (€9,83) De goedkoopste voor inwoners sinds het WK van 1986 in Mexico.

Voor internationale supporters begonnen de ticketprijzen bij 250 riyals (€61,43). Dit is een derde minder dan de tickets voor het WK van 2018 in Rusland. De goedkoopste tickets in de internationale verkoop om het gastland het WK te zien openen op 21 november kosten 1.100 riyals (€270,30).

Een ticket voor de finale op 18 december in het Lusail Stadium kost 5.850 riyals (€1437,49). Dit is een stijging van 46 procent ten opzichte van de finale van 2018. Fans die zich tot 8 februari aanmelden gaan dan mee in een loting. Degenen die succesvol zijn om uitgeloot te worden krijgen op 8 maart bericht.

Hoeveel fans worden er verwacht en waar kan ik verblijven?

De organisatoren van het WK schatten dat er zo'n 1,5 miljoen fans op het toernooi af komen. Er zijn echter slechts 175.000 kamers voor toeristen in het land. Deze kamers bestaan uit traditionele hotels, appartementen en villa's, beheerd door 10.000 personeelsleden.

In 2019 heeft het gastland Qatar een deal gesloten met een cruisemaatschappij om twee luxe cruiseschepen, of "drijvende hotels", te leasen die tijdens het toernooi in de haven van Doha aangemeerd zullen liggen. Dit levert nog eens 4.000 hutten als slaapaccommodatie op voor bezoekers.

Wie wil profiteren van het warme weer in Qatar kan verblijven in een van de twee campings die in de woestijn worden gebouwd. Er is ook de mogelijkheid om in Qatar's buurland, de Verenigde Arabische Emiraten, te verblijven en de 70 minuten durende vlucht van Dubai naar Doha te nemen voor de wedstrijden.

Zal er gedronken mogen worden op het FIFA-wereldkampioenschap?

De consumptie van alcohol maakt geen deel uit van de lokale cultuur in Qatar, omdat het verboden is in de Islam. Er zal echter wel alcohol geschonken worden in bepaalde zones in elk stadion. Wie buiten het stadion iets wil drinken kan terecht in de bars van de duurdere hotels in Qatar.

Bezoekers wordt gevraagd de tradities van het land te respecteren door niet te drinken in de openbare ruimte. Volgens de richtlijnen van de Britse regering is het een overtreding om in het openbaar in Qatar te drinken en dronken te zijn. Als u betrapt wordt op het drinken van alcohol, of dronken zijn in een openbare ruimte, kunt u een boete of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden krijgen.

Wat is de dress code in Qatar?

Qatar is een zeer divers land. Mensen uit veel verschillende landen werken en wonen in Qatar. De lokale bevolking is gekleed in traditionele klederdracht. Toeristen zijn geïnformeerd dat ze vrij zijn om hun kleding te kiezen zolang het de Qatari cultuur respecteert en bescheiden is.

Bezoekers worden geacht meer conservatieve kleding te dragen op plaatsen zoals overheidsgebouwen, nationale musea en de Doha's Souq Waqif markt. Als zij op deze plaatsen minder formele kleding dragen zoals strandkleding is het waarschijnlijk dat hen gevraagd zal worden zich te bedekken.

Het duurt nog maar een paar maanden voordat er weer een FIFA-wereldkampioenschap wordt gehouden. Het WK van 2022 zal het eerste toernooi zijn in het Midden-Oosten en wel in Qatar.

Blijf bij Toernooivoetbal.com om op de hoogte te blijven van al het aankomende WK 2022 nieuws inclusief meer inzicht in de kwalificaties, het speelschema en de loting. En ook alles over Fantasy Football voor het aankomende evenement.

Bedrijfspoule.nl

Een EK poule voor je bedrijf?

Wil je een exclusieve voetbalpoule voor jouw bedrijf? Dat kan! Met een bedrijfspoule maak je jouw poule zo exclusief als je zelf wil. Voeg de kleuren en logo van jouw onderneming toe, nodig je collega’s uit en laat ze voorspellen. Om het nog leuker te maken laat je teams en afdelingen tegen elkaar strijden voor eeuwige roem!

Bedrijfspoule.nl »