Komende wedstrijden

HEE SC Heerenveen PSV PSV
Alle wedstrijden »

WK Kwalificatie


Het aftellen is officieel begonnen voor het FIFA wereldkampioenschap in Qatar met minder dan negen maanden te gaan. Maar er zijn nog genoeg beslissingen te nemen voordat het toernooi begint in november.

Vijftien teams hebben hun plaats in het FIFA wereldkampioenschap van 2022 veiliggesteld. Dit betekent dat er nog 17 plaatsen voor het grijpen liggen. Het lijkt erop dat sommige opmerkelijke landen teams hebben die worstelen met het afronden van de kwalificatiefase. Alle 211 FIFA-lidstaten komen in aanmerking voor deelname aan het WK van 2022 in Qatar op basis van kwalificatie.

Kwalificatie Proces

Omdat Qatar het gastland is kwalificeren zij zich automatisch voor het eindtoernooi. Qatar is echter door de 'AFC' (Asian Football Confederation) verplicht om deel te nemen aan de Aziatische kwalificatiefase. Dit aangezien de eerste twee rondes voorwaarden zijn voor de AFC Asian Cup van 2023. Indien Qatar als winnaar of als tweede eindigt in hun groep zal de op vier na beste groepswinnaar in hun plaats doorgaan.

De toewijzing van het aantal plekken voor elke confederatie werd in mei 2015 besproken door het uitvoerend comité van de FIFA in Zürich. Het comité besloot om bij dezelfde toewijzing te blijven die in 2006, 2010 en 2014 was gebruikt voor zowel het wereldkampioenschap van 2018 als het wereldkampioenschap van 2022.

De toewijzing van voetbalbonden naar continent:

 • AFC (Azië): 4 of 5
 • CAF (Afrika): 5
 • CONCACAF (Noord- en Midden-Amerika en Caribisch gebied): 3 of 4
 • CONMEBOL (Zuid-Amerika): 4 of 5
 • UEFA (Europa): 13
 • OFC (Oceanië): 0 of 1
 • Gastland: 1

Wanneer is de kwalificatie begonnen?

De kwalificatie play-off voor de FIFA wereldkampioenschappen 2022 begonnen op 6 juni 2019. Dit was toen landen uit de Aziatische Confederatie hun eerste ronde wedstrijden speelden. Mongolië en Brunei speelden in de openingswedstrijd.

Om ervoor te zorgen dat de rest van de gekwalificeerde teams voor deze zomer kan worden gekozen creëerde de FIFA raad een internationale periode in de wintermaanden tussen januari en februari.

De Europese clubs hadden hun kwalificatie al voor deze interlandperiode afgerond terwijl deze periode van cruciaal belang was voor de clubs in Azië, CONMEBOL en de CONCACAF-regio. Deze laatste twee met ploegen uit Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Hoe verloopt het kwalificatieproces?

Zuid-Amerika (CONMEBOL)

Gekwalificeerde teams: Brazilië en Argentinië

In de recente kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap van 2022 spelen alle tien Zuid-Amerikaanse landen tegen elkaar. De beste vier groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor de eindronde in het gastland. De ploeg die vijfde staat gaat door naar een intercontinentale play-off tegen een ploeg uit Azië.

De eerste vier kwalificatierondes in maart en september 2020 werden uitgesteld en uiteindelijk in oktober 2020 gespeeld. Een andere ronde van de kwalificatiewedstrijden in maart 2021 werd uitgesteld wegens problemen met Europese spelers die reisden in het kader van de Covid-19 pandemie.

Brazilië was het eerste land dat zich kwalificeerde in november 2021. Argentinië kwalificeerde zich een paar dagen later.

De beste vier ploegen van de Zuid-Amerikaanse landen kwalificeren zich rechtstreeks terwijl de vijfde ploeg zich via intercontinentale play-offs kan plaatsen. Hieraan nemen drie andere landen deel uit Oceanië, Azië en de CONCACAF.

Resterende speeldata:

 • 24 maart 2022
 • 29 maart 2022

Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied (CONCACAF)

De CONCACAF heeft 35 landen die zich kwalificeren voor de groepsfase wedstrijden. Teams zijn grotendeels zeer klein in de voetbalwereld.

Sinds hun enige deelname aan het WK in 1986 is Canada op weg om hun debuut te maken op de FIFA wereldkampioenschappen in 2022. Dit nadat het de winnaars waren van drie wedstrijden in zes dagen.

Ze versloegen de Verenigde Staten, El Salvador en Honduras met een 2-0 overwinning. Canada staat nu met vier punten bovenaan in de kwalificatiegroep en heeft nog 3 wedstrijden te gaan.

De indeling

Eerste ronde: De landen die op de 6e tot 35e plaats staan op de FIFA Wereldranglijst werden in zes groepen van vijf teams ingedeeld. Elk team speelt één keer tegen ieder ander team in hun groep. Deze wedstrijden worden gespeeld in maart en juni 2021.

De zes winnaars van elke groep zijn vet gedrukt:

 • Groep A: El Salvador , Antigua en Barbuda, Grenada, Montserrat, Amerikaanse Maagdeneilanden
 • Groep B: Canada, Suriname, Bermuda, Caymaneilanden, Aruba
 • Groep C: Curaçao, Guatemala, St. Vincent en de Grenadines, Cuba, Britse Maagdeneilanden
 • Groep D: Panama, Dominicaanse Republiek, Barbados, Dominica, Anguilla
 • Groep E: Haïti, Nicaragua, Belize, St Lucia (teruggetrokken), Turks- en Caicoseilanden
 • Groep F: St Kitts en Nevis, Trinidad en Tobago, Guyana, Puerto Rico, Bahamas

Tweede Ronde: De zes groepswinnaars speelden vervolgens thuis en uit wedstrijden. Dit was een rechtstreeks eliminatie format. Deze head-to-head wedstrijden werden gespeeld op 12 en 15 juni 2021. De drie groepswinnaars in vetgedrukt, gingen door:

Saint Kitts en Nevis (Groep F) 0-6 El Salvador (Groep A)

Haïti (Groep E) 0-4 Canada (Groep B)

Panama (Groep D) 2-1 Curaçao (Groep C)

Finale Ronde: De drie winnaars hebben zich gevoegd bij de andere teams op de ranglijst van 1-5 in de Wereldbeker ranglijst. De andere teams zijn; Costa Rica, Honduras, Jamaica, Mexico, Verenigde Staten.

Deze acht teams spelen vervolgens in totaal veertien wedstrijden die zowel thuis als uit gespeeld worden. De top drie teams kwalificeren zich rechtstreeks en het vierde geplaatste team gaat door naar de volgende ronde om een intercontinentaal toernooi te spelen tegen een Oceanië natie in juni 2022.

Resterende speeldata:

 • 24 maart 2022
 • 27 maart 2022
 • 30 maart 2022

Azië (AFC)

Gekwalificeerde teams: IR Iran en Zuid-Korea

De beste twee ploegen in elke groep kwalificeren zich automatisch voor het WK 2022. De twee ploegen die derde staan spelen tegen elkaar voor een plaats in de intercontinentale play-off tegen de ploeg die vijfde staat voor een plaats in de finaleronde. Iran kwalificeerde zich toen het op 27 januari als winnaar uit de strijd kwam tegen Irak. Zuid-Korea versloeg Syrië en veroverde zo hun plek in de finale van hun tiende Wereldkampioenschap.

De AFC heeft bevestigd dat Noord-Korea niet langer doorgaat naar de tweede ronde van de kwalificaties voor de Wereldbeker en de AFC Asian Cup China in 2023.

De indeling

Eerste ronde: De 12 laagst gerangschikte landen speelden twee wedstrijden in 2019. Mongolië, Timor-Leste, Guam, Macau, Bangladesh en Cambodja gingen er met de eer vandoor.

Tweede Ronde: De zes winnaars voegden zich bij de andere 34 landen in Azië, zij werden ingedeeld in acht groepen van vijf teams. Dit was tevens de kwalificatieronde voor de finale van de Asian Cup van 2023 waaraan ook het gastland voor de wereldbeker van 2022, Qatar, deelnam. Deze ronde werd afgewerkt tussen mei en juni 2021. De winnaars van de zevende groep en de vijf beste groepswinnaars gingen vervolgens door.

De twaalf winnende landen, in vetgedrukt, gingen door naar de derde ronde:

 • Groep A **: China, Syrië,** Filipijnen, Maldiven, Guam
 • Groep B: Australië, Jordanië, Chinees Taipei, Koeweit, Nepal
 • Groep C: IR Iran, Irak, Bahrein, Hong Kong, Cambodja
 • Groep D: Saoedi-Arabië, Oezbekistan, Palestina, Jemen, Singapore
 • Groep E: Oman, Bangladesh, India, Afghanistan, Qatar
 • Groep F: Japan, Kirgizië, Tadzjikistan, Myanmar, Mongolië
 • Groep G: Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Thailand, Maleisië, Indonesië
 • Groep H: Zuid-Korea, Libanon, Noord-Korea (teruggetrokken), Turkmenistan, Sri Lanka

Ronde drie (laatste groepsronde): De 12 gevorderde teams werden vervolgens in twee groepen van zes teams ingedeeld. De winnende teams en de teams die tweede worden plaatsen zich voor het WK in Qatar.

Zowel Iran als Zuid-Korea hebben zich verzekerd van kwalificaties voor de finale van het WK 2022.

 • Groep A: Iran, Zuid-Korea, Verenigde Arabische Emiraten, Irak, Syrië, Libanon
 • Groep B: Japan, Australië, Saoedi-Arabië, China, Oman, Vietnam

Resterende wedstrijd data:

 • 24 maart 2022
 • 29 maart 2022

Vierde Ronde: De teams die als derde eindigen in de twee rondes spelen een wedstrijd uit en thuis. Deze staat gepland voor mei of juni 2022. Het winnende team gaat dan door naar een intercontinentale play-off tegen een land uit Zuid-Amerika die in juni 2022 wordt gespeeld.

Europa (UEFA)

Gekwalificeerde teams: Duitsland, Denemarken, België, Frankrijk, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland, Zwitserland en Nederland

Er zijn 55 Europese landen en slechts 13 beschikbare plaatsen voor het FIFA wereldkampioenschap. De kwalificaties liepen van maart tot november 2021. Tien plaatsen zijn sindsdien veiliggesteld.

De 12 overblijvende landen zullen deelnemen aan een minitoernooi met vier landen waarvan de winnaars een plaats op het WK zullen bemachtigen. Elke wedstrijd bestaat uit één wedstrijd waarbij het winnende team doorgaat naar de volgende plek.

De tien groepswinnaars, die zich rechtstreeks plaatsen voor de finale, staan vetgedrukt:

 • Groep A: Servië, Portugal, Ierland, Luxemburg, Azerbeidzjan
 • Groep B: Spanje, Zweden, Griekenland, Georgië, Kosovo
 • Groep C: Zwitserland, Italië, Noord-Ierland, Bulgarije, Litouwen
 • Groep D: Frankrijk, Oekraïne, Finland, Bosnië-Herzegovina, Kazachstan
 • Groep E: België, Wales, Tsjechië, Wit-Rusland, Estland
 • Groep F: Denemarken, Oostenrijk, Schotland, Israël, Faeröer, Moldavië
 • Groep G: Nederland, Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland, Gibraltar
 • Groep H: Kroatië, Slowakije, Rusland, Slovenië, Cyprus, Malta
 • Groep I: Engeland, Polen, Hongarije, Albanië, Andorra, San Marino
 • Groep J: Duitsland, Roemenië, IJsland, Noord-Macedonië, Armenië, Liechtenstein

De overige drie plaatsen worden toegewezen via play-offs waaronder de tien runners-up en de twee groepswinnaars van de UEFA Nations League 2020-2021 die niet in hun kwalificatiegroep zijn geëindigd: Oostenrijk en Tsjechië.

De indeling

Er zijn drie trajecten elk met vier teams met een halve finales en een finale loting voor een plaats op het FIFA-wereldkampioenschap. Hieronder de play-offs, loting halve finales:

Traject A

 • Schotland tegen Ukraine
 • Wales tegen Oostenrijk

De winnaars van Wales tegen Oostenrijk plaatsen zich voor het WK.

Traject B

 • Rusland tegen Polen
 • Zweden tegen Tsjechië

De winnaars van Rusland tegen Polen plaatsen zich voor het WK.

Traject C

 • Portugal tegen Turkije
 • Italië tegen Noord-Macedonië

De winnaars van Portugal tegen Turkije plaatsen zich voor het WK.

Uiteindelijke loting:

 • Wales of Oostenrijk tegen Schotland of Oekraïne,
 • Rusland of Polen tegen Zweden of Tsjechië,
 • Portugal of Turkije tegen Italië of Noord-Macedonië.

Oceanië (OFC)

Negen van de elf nationale teams van de FIFA zullen deelnemen aan de kwalificatie die in maart 2022 in Qatar zal worden gespeeld. In maart wordt in Qatar een toernooi met negen teams gehouden voor de Oceanië-teams. Hier wordt beslist welke groep doorgaat naar de intercontinentale play-offs om in de finale te spelen.

De indeling

Eerste ronde: In de eerste ronde spelen de twee laagst geplaatste OFC-landen op de FIFA-wereldranglijst, Tonga en Cookeilanden, een wedstrijd tegen elkaar.

Tweede ronde: elk team wordt opgesplitst in twee groepen van vier teams die één keer tegen elkaar spelen. De beste twee groepswinnaars gaan door naar de volgende ronde.

 • Groep A: Salomonseilanden, Tahiti, Vanuatu, Tonga of Cook Eilanden
 • Groep B: Nieuw-Zeeland, Nieuw-Caledonië, Fiji, Papoea-Nieuw-Guinea

Ronde drie: Na de eerste twee rondes, als elke ronde een winnaar heeft opgeleverd, spelen de vier teams een halve finales en daarna de finale om de intercontinentale play-off in juni.

AFRIKA (CAF)

Er zijn 54 bij de FIFA aangesloten landen in Afrika.

De indeling

Eerste ronde: In september 2019 spelen de 28 laagst gerangschikte landen in groepen van twee wedstrijden waarbij de winnaars van de groepsfase doorgaan naar de volgende ronde.

Tweede ronde: De winnende teams uit de eerste ronde krijgen vervolgens gezelschap van de overige 26 landen. De 40 landen werden verdeeld in 10 groepen met elk vier ploegen waarbij elke groepswinnaar doorging naar het eindtoernooi.

De eindronde zou in maart 2020 beginnen en tot 2021 duren maar het voetbal werd opgeschort. De laatste groepsronde liep van september 2021 tot november 2021 waardoor deze eindronde in 11 weken werd afgesloten.

De groepswinnaars, vetgedrukt, waren:

 • Groep A: Algerije, Burkina Faso, Niger, Djibouti
 • Groep B: Tunesië, Zambia, Mauritanië, Equatoriaal-Guinea,
 • Groep C: Nigeria, Kaapverdië, Centraal-Afrikaanse Republiek, Liberia
 • Groep D: Kameroen, Ivoorkust, Mozambique, Malawi
 • Groep E: Mali, Oeganda, Kenia, Rwanda
 • Groep F: Egypte, Gabon, Libië, Angola
 • Groep G: Ghana, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Ethiopië
 • Groep H: Senegal, Congo, Namibië, Togo
 • Groep I: Marokko, Guinee, Guinee-Bissau, Soedan
 • Groep J: Congo DR, Benin, Madagaskar, Tanzania

Ronde drie: De 10 winnende teams werden vervolgens geplaatst in vijf wedstrijden uit en thuis om te spelen voor een van de vijf plaatsen op de World Cup. De wedstrijden worden gespeeld in maart 2022.

 • Kameroen tegen Algerije
 • DR Congo tegen Marokko
 • Egypte tegen Senegal
 • Ghana tegen Nigeria
 • Mali tegen Tunesië

Blijf bij "Toernooivoetbal" om op de hoogte te blijven van al het aankomende WK 2022-nieuws, waaronder meer inzicht in de kwalificaties, het speelschema en de loting. En ook alles over Fantasy Football voor het aankomende evenement.

Bedrijfspoule.nl

Een WK poule voor je bedrijf?

Wil je een exclusieve voetbalpoule voor jouw bedrijf? Dat kan! Met een bedrijfspoule maak je jouw poule zo exclusief als je zelf wil. Voeg de kleuren en logo van jouw onderneming toe, nodig je collega’s uit en laat ze voorspellen. Om het nog leuker te maken laat je teams en afdelingen tegen elkaar strijden voor eeuwige roem!

Bedrijfspoule.nl »